+389 72 204 250 contact@brainarc-skopje.mk

Биофидбек

Биофидбек е методологија што ја користите за да контролирате некои од функциите на вашето тело, како што се отчукувањата на срцето, начинот на дишење и мускулните одговори. За време на биофидбекот, поврзани сте со сензори кои ви помагаат да добиете информации за вашето тело.

Прочитај повеќе

Биофидбек - принципи и апликација

Гостин: проф. д-р Силвана Марковска Симоска-детски и адоелсцентен психијатар

 
 
Прочитај повеќе

Фактор здравје - Дијагноза и третман на АДХД

Гостин: виш научен соработник, Силвана Марковска Симоска, детски и адолесцентен психијатар

 
Прочитај повеќе

НА ЛИЦЕ МЕСТО - МАНУ

Состојба со невроразвојни нарушувања - проф. Силвана МАрковска Симовска

Прочитај повеќе

Silvana Markovska Simoska , Professor (Prof.)

Her research interests are focused in the field of QEEG, brain mapping, ERPs, biofeedback and neurofeedback applications in different psychophysiological disorders with special accent on ADHD

Прочитај повеќе

Проф. Д-р Силвана Марковска-Симоска за ЦИВИЛ: Насилството води кон насилство, за жал воопшто не се води грижа за менталното здравје на младите

Живееме во едно многу стресно и брзо време, кога повеќето од нас се стремат да ги реализираат своите амбиции, да спечалат и да создадат повеќе отколку што е потребно, но во таа себичност и трка по материјалното го забораваат она што е највредно, а тоа е да им посветат максимално внимание на своите деца;

Прочитај повеќе

Предизвикувачко однесување кај аутистичните деца

Што е пркост?

Аутистичното предизвикувачко однесување претставува одговор на ситуации кои се премногу оптеретувачки за лица со аутизам, каде лицето привремено ја губи контролата над ситуацијата. Пркосот е различен за секое аутистично дете.

Прочитај повеќе

Што е QEEG?

QEEG (квантитативна електроенцефалографија) е дијагностичка алатка која ја мери електричната активност на мозокот во форма на мозочни бранови, која е позната и како „мапирање на мозокот“.

 
Прочитај повеќе

ADHD и Neurofeedback

Неурофидбек е еден вид на биофидбек, кој не учи на самоконтрола на мозочните функции преку мерење на мозочните бранови и обезбедување сигнал кој ни дава повратна информација. Неурофидбек обично обезбедува аудио и/или видео повратни информации.

 
 
Прочитај повеќе

Опсесивно компулзивно пореметување кај деца и адолесценти

Опсесивно компулзивното пореметување (ОКП) абично започнува во раното возрасно доба и се јавува еднаш во 200 случаи. 

 
Прочитај повеќе

Депримирано (потиштено) дете

Како возрасните, така и децата и адолсецентите може да бидат депримирани. Депресијата се дефинира како болест, кога депресивното расположение трае подолг период.

 
Прочитај повеќе

Децата и жалењето (при загуба)

Кога некој член од семејствата ќe почине децата паинаку реагираат од возрасните. Децата во предшколска вазраст веруваат дека смртта е само повремена и дека живатот се враќа.

Прочитај повеќе

Деца кои не можат да задржат внимание

Радителите се потресени кога ќе добијат порака од училиштето дека нивните деца не „можат да го слушаат учителот“ или дека „предизвикуваат проблеми во одделението“. 

Прочитај повеќе

Анксиозни деца

Сите деца искусуваат анксиозност. Анксиозноста кај децата е очекувана и нормална во одредени периоди од нивниот развој. 

 
Прочитај повеќе

Информативен вебинар

It is a long established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout. The point of using Lorem Ipsum is that it has a more-or-less

 
Прочитај повеќе

Самоубиства кај тинејџери

Самоубиството кај младите луге во изминатите години драматично се зголемува. Секоја година во САД илјадници тинејцери се самоубиваат.

Прочитај повеќе