Центар за советување

Консултантска канцеларија за детска и адолесцентна психијатрија

+389 72 204 250 contact@brainarc-skopje.mk

BrainARC – Скопје

BRAIN ARC – Скопје, е служба за ментално здравје, основана во 2021 година. Канцеларијата е дел од системот на BRAIN ARC, основан во Chur, Швајцарија, со ординации кои се дел од системот во Цирих и Тичино Швајцарија, и партнерски ординации во САД. За повеќе детали, погледнете ги веб страниците на установите од мрежата:

Заедно со вас, ние специјално ќе ги промовираме предностите и ќе најдеме конкретни решенија за проблематичните области.

Квантитативно ЕЕГ

Квантитативна електроенцефалографија или QEEG е неинвазивен безболен начин за мерење на мозочните бранови

Прочитај повеќе

Неурофидбек

Неурофидбек е посебен вид на биофидбек кој користи ЕЕГ за набљудување на мозочните ритмови кои се резултат на мозочната активност.

Прочитај повеќе

3

Годишно

постоење

BrainARC – Скопје

Ние сме тим клиничари специјалисти (лекар, психолог, дефектолог и логопед) со искуство од 23 години во областа. Работиме со таканаречената дијагностика на функционалните биомаркери кои ги користиме за психотерапевтска пракса.

Наша цел е да работиме со вас за да најдеме објаснувања за вашите потешкотии и предизвици. Ова овозможува разбирање на вашите стресови и несигурности во секојдневниот живот и помага да се најде соодветен начин за справување со биолошката предиспозиција и вашите стресови. Заедно со вас, ние специјално ќе ги промовираме предностите и ќе најдеме конкретни решенија за проблематичните области.

Контакт

We're here to help – reach out today

"Our expert team is here to answer your questions and provide personalized assistance."

+389 72 204 250
Нашиот тим

Нашиот тим

Бојана Бошковска

Неврокогнитивен психолог, сертифициран QEEG практичар и неурофидбек терапевт

Погледни CV

Наталија Торова

Клинички логопед - специјалист, сертифициран неурофидбек терапевт.

Погледни CV

Проф. Д-р Силвана Марковска Симоска

Детски и адолесцентен психијатар, научен советник во МАНУ, професор по физиологија и психијатрија, и сертифициран неурофидбек обучувач и терапевт.

Погледни CV

Услуги

Мозочно мапирање (QEEG)

Неинвазивен безболен начин за мерење на мозочните бранови односно функционалната активност на мозокот. QEEG дава слика како работи мозокот. Мапирањето на мозокот (QEEG) помага да се идентификуваат:
1.Области на мозок со премногу мала активност
2.Области на мозок со премногу висока активност
3.Групи на лекови кои се најсоодветни за мозочната активност
4.Препораки за додатоци и суплементи кои се најсоодветни
5.Препорака за начин на живот
6.Мапирањето со ЕЕГ ќе ги идентификува симптомите на менталното здравје што можеби не се должат на абнормални модели на мозок
7.Лични и јаки страни и уникатни стилови на учење

Когнитивни евоцирани потенцијали

Когнитивни евоцирани потенцијали , со кои се следи процесирањето на информацијата низ мозокот. На тој начин се анализира работата на мозокот, односно се следи активацијата на кортексот, работната меморија, само-мониторирачката компонента и присуството или отсуството на инхибицијата.

Развојна проценка

Претставува индивидуално следење на растот и развојот на секое дете во следниве области: моторна, когнитивна, говорна и социо-емоционална област. Проценката се прави со цел да се види дали детето ги совладало развојните фази и ни дава детална слика за способностите на детето во различни сегменти на неговиот развој, со цел да се открие дали е присутно доцнење во развојот.


Невропсихолошка проценка

Вклучува проценка на: вниманието, меморијата, говорот, визуоперцепцијата, брзината на размислување и извршното/егзекутивно функционирање.

Психотерапија

Претставува метода за поттикнување на натамошниот развој на потенцијалите на личноста, нејзино добро запознавање на себеси , проширување на нејзината свесност и постигнување на чувство на исполнетост и креативност. Таа е насочена кон поефективни, емоционални и потсвесни фактори на човечкиот живот. Целта на психотерапијата е подобро функционирање во секојдневниот живот, самостојно откривање и наоѓање решенија за потешкотиите.

Професионални обуки

Одржуваме професионални обуки за квалификација на неурофидбек и биофидбек терапевти.

Супервизија

Процес на професионално учење и развој кој им овозможува на поединците да размислуваат и да ги развијат своите знаења, вештини и компетентност, преку договорена и редовна поддршка со друг професионалец.

За следните состојби

Внимание: АДXД и АДД
Аутизам
Развојна траума
Помош при справување со епилепсија
Депресија
Опсесивно компулcивно растројство
Проблеми со спиењетоe
Мигрена
Потешкотии со учењето
Емоционална регулација
Посттравматско стресно растројство
Врвни постигнувања
Анксиозност
Травматски повреди на мозокот

Совети и новости

Биофидбек

Биофидбек е методологија што ја користите за да контролирате некои од функциите на вашето тело, како што се отчукувањата на срцето, начинот на дишење и мускулните одговори. За време на биофидбекот, поврзани сте со сензори кои ви помагаат да добиете информации за вашето тело.

Прочитај повеќе

Биофидбек - принципи и апликација

Гостин: проф. д-р Силвана Марковска Симоска-детски и адоелсцентен психијатар

 
 
Прочитај повеќе

Фактор здравје - Дијагноза и третман на АДХД

Гостин: виш научен соработник, Силвана Марковска Симоска, детски и адолесцентен психијатар

 
Прочитај повеќе

НА ЛИЦЕ МЕСТО - МАНУ

Состојба со невроразвојни нарушувања - проф. Силвана МАрковска Симовска

Прочитај повеќе

Silvana Markovska Simoska , Professor (Prof.)

Her research interests are focused in the field of QEEG, brain mapping, ERPs, biofeedback and neurofeedback applications in different psychophysiological disorders with special accent on ADHD

Прочитај повеќе

Проф. Д-р Силвана Марковска-Симоска за ЦИВИЛ: Насилството води кон насилство, за жал воопшто не се води грижа за менталното здравје на младите

Живееме во едно многу стресно и брзо време, кога повеќето од нас се стремат да ги реализираат своите амбиции, да спечалат и да создадат повеќе отколку што е потребно, но во таа себичност и трка по материјалното го забораваат она што е највредно, а тоа е да им посветат максимално внимание на своите деца;

Прочитај повеќе

Предизвикувачко однесување кај аутистичните деца

Што е пркост?

Аутистичното предизвикувачко однесување претставува одговор на ситуации кои се премногу оптеретувачки за лица со аутизам, каде лицето привремено ја губи контролата над ситуацијата. Пркосот е различен за секое аутистично дете.

Прочитај повеќе

Што е QEEG?

QEEG (квантитативна електроенцефалографија) е дијагностичка алатка која ја мери електричната активност на мозокот во форма на мозочни бранови, која е позната и како „мапирање на мозокот“.

 
Прочитај повеќе

Настани

Информативен вебинар

It is a long established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout. The point of using Lorem Ipsum is that it has a more-or-less

 

Види повеќе

Контакт

Локација:

Њу Делхиска 2, влез 4 стан 5, Скопје, Северна Македонија

Email:

contact@brainarc-skopje.mk

brainarcskopje@gmail.com

Телефон:

+389 72 204 250

Loading
Your message has been sent. Thank you!